Poznaj kuchnie świata i ich charakterystyczne cechy. Dzięki temu będziesz wiedzieć, które smaki mogą Ci towarzyszyć w najbliższym czasie.
Skąd biorą się smaki świata? Ogromny wpływ mają na to kultura oraz historia. Doskonale widać to na przykładzie kuchni polskiej. Powstałe przez rozbiory kuchnie regionalne mocno podzieliły nasz kraj. Da się jednak znaleźć kilka cech wspólnych w polskich przysmakach.
Dania polskie bardzo często są kwaśne lub słone i raczej mięsne. Wszystko doprawione majerankiem, kminkiem, pieprzem, lubczykiem lub pietruszką.
Popularne dania kuchni polskiej:
Dodatkowo Polacy kochają ziemniaki i dania mączne. Dieta kuchni polskiej bywa więc uznawana za kaloryczną i nie do końca zdrową. Na szczęście tylko w nadmiarze.
Włochy to ludzie, celebracja codzienności i proste dania. Kuchnia włoska na lokalnych i łatwo dostępnych tam produktach. Zaletą włoskiego menu jest to, że można je szybko przyrządzić. A do tego w tej kuchni każdy znajdzie smaki, które lubi. To zdecydowanie wpływa na popularność potraw prosto z Półwyspu Apenińskiego.
Kuchnia włoska pachnie oregano, bazylią, estragonem, tymiankiem i rozmarynem. Do tego prym wiodą parmezan, mozzarella, ricotta oraz mascarpone. Dania włoskie to również świeże produkty, najlepiej od lokalnych producentów.
Popularne włoskie dania to:
Niech nie zmyli Cię ta krótka lista. Włoskie dania występują w bardzo różnych wersjach. Na przykład na północy kraju dominują dodatki w postaci mięsa czy grzybów. A na południu – ryby lub owoce morza.
Dania indyjskie kojarzą się z intensywnymi kolorami i smakami. Ale, podobnie jak we Włoszech, dania z północy będą różnić się od tych z południa. Na północy królują mięsa (głównie kurczak, bo wieprzowina jest zakazana) i bardzo gęste, aromatyczne sosy. Z kolei na południu powstał raj dla wegetarian kochających warzywa strączkowe.
Kuchnia indyjska rozgrzewa i pobudza apetyt dzięki dużej dawce cynamonu, kardamonu, kurkumy, imbiru i kolendry.
Popularne dania indyjskie:
W daniach kuchni indyjskiej ważne jest to, by były tworzone z jak najmniej przetworzonych produktów. To zapowiada pyszny i zdrowy posiłek.
Tajskie smaki łączą inspiracje z Chin, Indii, Laosu, a nawet Portugalii. Kuchnia tajska zachwyca więc przede wszystkim aromatem.
Jest też bardzo pikantna, ale w nieoczywisty sposób. To zasługa m.in. charakterystycznych past curry. Duże znaczenie mają też wszystkie przyprawy wykorzystywane w tej kuchni: imbir, papryczki chili, czosnek, kolendra, trawa cytrynowa, kardamon i cynamon. A także charakterystyczne w smaku sosy (np. sojowy, ostrygowy, rybny) oraz oleje (np. sezamowy).
Popularne dania tajskie:
Dania tajskie zaskakują oryginalnym smakiem, do którego podniebienia Polaków musiały się przyzwyczaić. Teraz jednak coraz trudniej oprzeć się tej ożywczej w smaku kuchni.
Jedzenie meksykańskie wpisuje się w trend, który widać w kulinarnych gustach. Nie bez powodu została ona wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
W kuchni meksykańskiej dominują wyrazisty smak i dobrze doprawione dania. Kucharze chętnie sięgają po chili (np. jalapeño), kolendrę, czosnek, oregano czy kmin rzymski. Popularne są również czerwona fasola, kukurydza, awokado oraz ostra salsa pomidorowa.
Popularne dania meksykańskie:
W kuchni meksykańskiej jest wiele nawiązań do dań hiszpańskich, kolumbijskich, a nawet indyjskich. Nic więc dziwnego, że jest ona tak różnorodna.
Smaki i kuchnie świata mają to do siebie, że w wykonaniu różnych kucharzy mogą smakować nieco inaczej. Każdy bowiem bawi się nimi tak, jak podpowiada mu serce szefa kuchni. Dlatego wypróbuj różne restauracje i znajdź połączenia, które skradną Twoje serce!